Fine Taste Good Living
Spaanse gehaktballetjes met Vieux
Klassieke gehaktballetjes in tomatensaus, maar dan met een Spaanse twist. De gehaktballetjes zijn lekker pittig door de chorizo en jalapeño peper. De saus karakteristieke smaak van de Vieux. Wij kozen ervoor om Dujardin Vieux te gebruiken doordat deze vieux verschillende invloeden van Cognac kent en een volle afdronk heeft.
Ingrediënten 4 personen
125 gram chorizo (in kleine blokjes) of 125 gram salami (in kleine blokjes)
1 jalapeño peper (fijngehakt, zonder zaadjes)
1 ui (fijngesnipperd)
2 theelepels paprikapoeder
2 eieren
500 gram rundergehakt
2 vleestomaten
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels tomatenpuree
4 eetlepels Dujardin Vieux
2 teentjes knoflook (geperst)
verse bieslook (fijngeknipt, om te garneren)
Meng de chorizo/salami, de jalapeño peper en ui met het paprikapoeder en de eieren door het gehakt. Vorm van dit mengsel miniballetjes (3 cm doorsnede).
Kruis de vleestomaten in, leg ze enkele tellen in kokendheet water, pel ze en snijd ze in blokjes.
Verhit de olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar in 10 minuten.
Haal het vlees uit de pan en leg ze even op een bord om te rusten. Voeg de tomatenpuree toe aan het braadvet. Meng de vleestomaten en de Dujardin Vieux erdoor.
Verwarm de saus, laat deze eventueel iets inkoken en voeg peper, zout en geperste teentjes knoflook toe.
Pureer de saus naar wens met de staafmixer of serveer de saus met stukjes tomaat.
Giet de saus over de gehaktballetjes in een schaal en presenteer er stokbrood of vloerbrood bij.
Variatie
In plaats van Vieux is rode wijn ook heel lekker.
Eet Smakelijk!